Loading...

Radio

 

KUNST IS LANG (en het leven is kort): een uur kunstradio, in samenwerking met online kunsttijdschrift Mister Motley.

Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het kunstprogramma KUNST IS LANG praat ik een uur lang met een kunstenaar. Iedere woensdagavond tussen 20.00 en 21.00 te horen op AmsterdamFM, en daarna terug te luisteren bij  Mister Motley. Daar vind je ook het werk van de kunstenaar die te gast is, evenals artikelen en interviews.

Seizoen 2

logo-kunst-is-lang

 

 

 

 

#17 L.A. Raeven

De controversiële kunsttweeling L.A. Raeven is te gast in de laatste uitzending van dit seizoen. Ze leggen aan de hand van een nieuwe videowerk uit waarom we in de toekomst onze leeftijd bevriezen op 14 en geen geslacht meer kiezen.

28 december 2016

#16 Puck Verkade
Puck VerkadeVideokunstenaar Puck Verkade maakte tamelijk traditionele documentaires met zichzelf in de hoofdrol, waarin ze op zoek ging naar zingeving. Haar nieuwe werk bestaat uit korte videootjes, waarin ze met een mobiel haar eigen ongemakkelijke situaties filmt, en ze in de montage mengt met gevonden beeld op Youtube, en animaties uit de popcultuur.

21 december 2016

#15 Robert Zandvliet

Robert ZandvlietRobert Zandvliet werkt al bijna 30 jaar aan een indrukwekkend schilderkunstig oeuvre. Soms aan de hand van banale objecten als een steen of een haarspeld, maar soms ook door een herinterpretatie van iconische schilderijen, zoekt hij er naar de energie van een beeld bloot te leggen. Maar waarom lukt hem dat niet met mensen?

14 december 2016


#14 Paul Beumer

Paul BeumerPaul Beumer maakt schitterende, fragiele werken met inkt en waterverf. Soms doen zijn doeken denken aan landschappen, af en toe herken je de afdruk van een eikenblad of rietstengel, maar veel vaker zijn het gewoon ontzettend mooie taferelen, op de manier zoals een met mos bedekte steen dat kan zijn, of de structuur van mineralen.

7 december 2016

 

#13 Roy Villevoye

Roy VillevoyeRoy Villevoye wil met zijn videowerk en levensechte wassen beelden zo dicht mogelijk in de buurt komen van de ervaring van een ander leven, op een andere plek. Zo kan het dat je je ineens ondergedompeld waant in de gewoontes van een volk in Papua, of tegenover een levensechte Hitler staat, die verwaarloosd en verkleumt over straat zwerft.

30 november 2016

#12 Maarten van der Kamp

  Maarten van der Kamp
Alles leek er op dat de 16-jarige Maarten van der Kamp een succesvol schrijver zou worden: hij won een cultuurwedstrijd, kreeg een column in Trouw en schreef aan een debuutroman. Toch stokte het, en volgde 8 jaar alcoholverslaving. Tot de camera zijn leven zin gaf: de afgelopen drie jaar liep hij elke dag door de straten van Amsterdam en fotografeert de Amsterdammer, a la Ed van der Elsken.

23 november 2016

 

#11 Hanne van der Woude

Hanne van der WoudeFotograaf Hanne van der Woude maakt weergaloos intieme portretten, waarvoor ze veel tijd doorbrengt met de geportretteerden. Met het bejaarde kunstenaarsechtpaar Ben en Emmy deelde ze zes jaar lief en leed, van zomervakanties in Zuid-Frankrijk tot de dood van Ben.
16 november 2016


#10 Paul Bogaers

bc201402-irma_van_bommel-atelierbezoek_paul_bogaers-foto_piet_den_blanken-_bl08636-300Paul Bogaers kwam na 20 jaar fotografie in een artistieke mid-life crisis: zijn oplossing was weg te gaan van het platte vlak, naar de overrompelende beeldtaal van Afrikaanse maskers en beelden.
9 november 2016

#9 Cindy Moorman
Cindy Moorman maakt performances en schilderijen wacindy-moorman-0arin de begrippen ‘groep’ versus het ‘individu’ centraal staan en invoelbaar worden gemaakt. Maar hoe vindt ze het zelf eigenlijk om bij een groep te horen?

2 november 2016


Leonard van Munster

#9 Leonard van Munster

Leonard van Munster bouwt grote installaties, die een vleugje verlangen toevoegen aan de buitenruimte: een fata morgana in een grauwe fietstunnel in Amsterdam nieuw-west, een houten boomhut op een betonkolos van elf verdiepingen hoog, of een gestrand jacht op midden op de Zuidas. En dat verlangen mag best even schuren.

26 oktober 2016

Frank Koolen#8 Frank Koolen

Frank Koolen doet alles tegelijk. Hij werkt in binnen- en buitenland, cureert tentoonstellingen, maakt zelf veel en is hoofd van de opleiding Fine Art aan de HKU. Hij ziet kunst als levenshouding: als je probeert door kunst het leven en je eigen ervaringen beter te begrijpen, maakt de vorm er van niet uit.

19 oktober 2016

Anouk Kruithof#7 Anouk Kruithof

Anouk Kruithof is een van de rising stars in de fotografie in binnen- en buitenland, en praat over haar haat-liefdeverhouding met haar medium. En over haar bevlogenheid voor het zelf uitgegeven kunstenaarsboek, waar ze zelfs een stimuleringsprijs voor in het leven riep.

12 oktober 2016

 

Eva Spierenburg
#6 Eva Spierenburg

Eva Spierenburg liet altijd al persoonlijke elementen in haar werk toe, maar sinds haar moeder ruim een jaar geleden overleed, is haar werk nog persoonlijker geworden. Dat roept allerlei vragen op: wordt kunst geen therapie, heeft het ook voor anderen relevantie en hoeveel (intieme) context geef je een kijker mee?

5 oktober 2016


portret_derk_thijs#5 Derk Thijs
Schilder Derk Thijs stelt hoge eisen aan zijn werk: hij wil de grens tussen de kijker en het schilderij laten vervagen. In de uitzending legt hij uit hoe je een abstract begrip als ‘het bewustzijn van een boom’ kunt vertalen naar een schilderij.

30 september 2016

Kinke Kooi#4 Kinke Kooi
Tekenares Kinke Kooi neemt ons mee in de wonderlijke associaties waaruit haar tekeningen ontstaan: ze tekent uitputtend beelden die haar fascineren, ook al schaamt ze zich er voor of zijn ze niet bon ton in de kunstwereld (een smurf, of klimop). Achter haar zachte, subtiele tekeningen gaat een intrigerende wereld van symboliek schuil.

21 augustus 2016

Scarlett Hooft Graafland#3 Scarlett Hooft Graafland
Fotografe Scarlett Hooft Graafland reist de hele wereld over, op zoek naar ongerept natuurlandschappen. Zodra dat overweldigende decor van natuurschoon is gevonden, trekt ze een periode met lokale bewoners op en plaatst hen in die omgeving. Het resultaat is soms grappig, soms poëtisch, maar altijd schitterend.

14 augustus 2016

Charl Landvreugd
#2 Charl Landvreugd

Charl Landvreugd sprak over hoe er in Nederland wordt omgegaan met het werk van kunstenaars met een Afro-achtergrond (hint: nogal anders dan in het buitenland) – en hoe dat moet veranderen. Een sterk verhaal, zeker niet vanuit slachtofferschap, maar vanuit de observatie dat er een nieuw soort ‘Afro-heid’ (Charls term) aan het ontstaan is met een specifieke beeldtaal en specifieke mogelijkheden.

7 augustus 2016

Seizoen 1

Logo KUNST IS LANG

 

 

 

 

 

#27 Yeb Wiersma

YebWiersma_PortraitMet Yeb Wiersma sluiten we het eerste seizoen van Kunst is Lang af! Ze vertelt over het belang van veldonderzoek, en geeft tips voor iedereen (ook jij!) om te gaan wandelen en je omgeving anders te bekijken.

23 mei 2016

#26 Claudia Sola
Claudia SolaClaudia Sola is continu gespitst op kleine handbewegingen. Ze raakt verontrust als het V-teken dat je met twee vingers kunt maken – wat voor haar een nare connotatee met de Tweede Wereldoorlog heeft – ineens opvallend veel opduikt (in nieuwsfoto’s van de Arabische Lente, bij sporters, bij Japanse toeristen) en gaat op onderzoek uit om haar verontrusting te bezweren.

23 mei 2016

 

#25 Miek Zwamborn
Miek ZwambornSchrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn werkt als een improviserend jazzmuzikant: een paar gegevens staan vast – bijvoorbeeld een gevonden herbarium op een rommelmarkt – en daaromheen creëert ze met een gedicht, roman of installatie een nieuwe werkelijkheid.

Uit liefde voor dat object, niet om haar eigen ego te bevredigen. Sterker nog: binnenkort verhuist ze naar een afgelegen Schots eiland om daar vanuit odes aan de natuur te werken: “Een steen geeft me veel meer gedachten en emoties, dan het horen van een gesprek in een drukke Amsterdamse tram.”

9 mei 2016

 

#24 Gijs Frieling
Gijs FrielingVoor Gijs Frieling is het afgebeelde onderwerp in een schilderij maar een klein onderdeel van het werk: het moet de toegangsdeur zijn naar andere elementen, zoals kleur, ritme en vorm. Waarom is het nou juist daarover zo moeilijk praten?

2 mei 2016

 

 

#23 Dick Verdult

Dick Verdult

Dick Verdult is een kunstenaar, muzikant en filmmaker boordevol energie, die in zoveel verschillende culturen heeft gewoond dat hij ‘nergens meer thuis is’. Hij legt met een groot enthousiasme uit waarom je eigen perspectief een gevangenis is waar je uit moet breken.

25 april 2016

 

#22 Mai van Oers
Mai van OersMai van Oers vertelt over haar tekeningen: ze plaatste haar overleden ouders in vier Jeroen Bosch-achtige taferelen, en baseerde ze op Dante’s Goddelijke Komedie – maar ook op manuscripten die ze bij hóge uitzondering uit een kluis in het Vaticaan wist te ontfutselen.

18 april 2016


#21 Hans van Houwelingen

Hans van HouwelingenBeeldmaker Hans van Houwelingen heeft – net als veel mensen – een hekel aan beelden in de openbare ruimte die alleen ter decoratie zijn. Hij legt uit waarom zijn beelden actief ingrijpen in de situatie waarin ze geplaatst worden, en wat dat met een omgeving kan doen.

11 april 2016

 

#20 Amie Dicke

Amie DickeAmie Dicke vertelt over haar behoefte om de wereld om haar heen te ordenen, door er elementen uit weg te halen of juist toe te voegen. Maar ook hoe ze in haar laatste werken steeds meer een aanwijzer is, dan een kunstenaar die ingrijpt.

4 april 2016

 

#19 Gijs Assmann

Gijs AssmannGijss Assmann legt haarfijn uit waarom een kunstwerk geen illustratie van een idee moet zijn, maar een eerlijk en toegankelijk beeld dat je helpt je dagelijkse leven te leiden.

21 maart 2016

 

#18 Thomas Kuijpers
Thomas KuijpersThomas Kuijpers laat met zijn werk op subtiele wijze zien hoe alle media hun eigen versie van de waarheid brengen. Hij vertelt waarom hij veel waarde hecht aan het verzamelen van meerdere ‘spikkels’ informatie, om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.

14 maart 2016

 

#17 Matthijs Booij
Matthijs BooijMatthijs Booij legt uit hoe je als kunstenaar een groter publiek kunt bereiken, aan de hand van zijn slimme pensioenplan waarvoor hij tekeningen op afbetaling verkoopt en zijn nieuwe online platform waarop kopers en kunstenaars elkaar kunnen volgen.


7 maart 2016

 

#16 Paulien Oltheten

Paulien OlthetenPaulien Oltheten vertelt over de installatie die ze maakte in een gevangenis: de gevangen lopen door een gang van 82 meter. Mag je dan beelden laten zien van hoop? Van zonsondergangen? En hoe vermijd je clichés?

29 februari 2016


#15 Folkert de Jong

Folkert de JongFolkert de Jong klaagt met zijn beelden van hyperchemische kunststof het woekerende kapitalisme aan. Maar verkoopt hij zo’n werk dan toch aan een steenrijke verzamelaar die zijn geld met ‘foute’ handel heeft verdiend? Als Paard van Troje, om in gesprek met zo iemand te komen?

22 februari 2016


# 14 Zoro Feigl
ZoroHet werk van Zoro Feigl is speels en beweeglijk: met behulp van een elektromotor schiet er ineens leven in een touw, lint of stuk plastic. We praten over de balans tussen het temmen en laten terugduwen van materiaal en hoe de Chinezen zijn werk zien.

15 februari 2016


#13 Natasja Kensmil

Natasja KensmilNatasja Kensmil staat bekend om haar duistere tekeningen en schilderijen, vaak in zwart wit. Ze vertelt waarom die duisternis haar interesseert, hoe ze de beelden in een nieuwe samenhang presenteert en over de gigantische plafondschildering van 100m2 die ze in het huis van een verzamelaar aan het schilderen is. 

8 februari 2016 

 

 

 

#12 Femmy Otten

Femmy Otten
Femmy Otten legt uit waarom haar schilderijen en beelden een directheid en eeuwigheid moeten uitstralen, en hoe kunst de rol van religie kan benaderen – als je er voor open staat. En ik móest het toch ook heel even hebben over het staatsieportret dat ze van Willem-Alexander maakte.

1 februari 2016


 
#11 Berend Strik

Berend-StrikBerend Strik maakt al ruim 20 jaar mysterieuze werken door op fotografische doeken stukken stof en stiksels aan te brengen. In KUNST IS LANG legt hij uit hoe hij te werk gaat en wat die verschillende lagen voor effect hebben.

26 januari 2016

 

#10 Studio Drift

Studio DriftTechniek versterkt de natuur ipv haar uit te sluiten, volgens Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift. Dat levert schitterende lichtinstallaties op, én een nieuw materiaal dat het probleem van restafval moet oplossen.

18 januari 2016

#9 Jan Hoek
Jan HoekFotograaf Jan Hoek heeft altijd een bijzondere relatie met zijn modellen: of het nou transgender sekswerkers in Kaapstad zijn, jonge Masaï in Tanzania of een heroïnejunk waarmee hij bevriend is geraakt. Een mooi gesprek over de (soms verschillende) verwachtingen van fotograaf en gefotografeerde.

11 januari 2016

#8 Saskia Janssen
Saskia JanssenSaskia Janssen is net vier dagen terug van haar residency van een jaar in ISCP in New York. Ik praat met haar over de tentoonstellingen die ze daar maakte: Everything is One en Welcome Stranger.

 

4 januari 2016

 

 
#7 Aukje Dekker

Aukje DekkerMet multitalent Aukje Dekker sprak ik over haar geweldige project Stick or Twist, waarbij kopers bepalen of ze nog een laag verf op hun schilderij willen en daar -per laag – €50,- voor betalen.

Maar ook over het ongrijpbare Eddie the Eagle Museum, dat zowel intens hippe dingen doet als activistische projecten. En over kinderkunst!

28 december 2015


#6: Foundland

FoundlandHoe profiteert de Syrische president Assad van Hollywoodfilms, Spongebob en Micky Mouse?

Assad

Dit keer in KUNST IS LANG het sterke verhaal van Ghalia Elsrakbi van kunstenaarsduo Foundland (dat helaas net naast de Prix de Rome greep), o.a. over hoe er een propaganda-oorlog woedt op Facebook en welke hilarische plaatjes daaruit ontstaan. Zoals Assad die is gephotoshopt in een still uit Inglourious Basterds.

21 december 2015


#5 Joost Conijn

Joost ConijnOp zijn speciale verzoek een thema-uitzending, in plaats van over zijn werk in het algemeen. Wat drijft Joost Conijn om altijd te doen wat hij nog niet kan, zoals een vliegtuig bouwen en er mee naar Kenia vliegen?

Over het onbekende als drijfveer voor kunst, en eigenlijk een heel leven.

14 december 2015

 

#4: Sarah van Sonsbeeck
Sarah van SonsbeeckSarah van Sonsbeeck vertelt meeslepend over het contact dat ze met Joost Zwagerman had over de tentoonstelling Silence Out Loud, waarvoor hij meerdere werken van haar selecteerde.

Hij zat twee uur in haar atelier, “alsof je de allerijverigste collegestudent voor je treft, die op de eerste rij met een schriftje alles zit mee te schrijven”.

Sarah praat als geen ander over het begrip stilte, waar haar werk en de tentoonstelling om draait, en hoe dat door Zwagerman ook een nare connotatie heeft gekregen. En verder alles wat je over stilte zou willen weten, bijvoorbeeld waarom we nog geen machine hebben die het jengelende kind van de buren met anti-geluid kan muten.

7 december 2015

 

#3: Lotte Geeven
Lotte Geeven Het werk van Lotte Geeven (34) is zonder uitzondering poëtisch en begint vaak met een eenvoudige vraag, zoals: wat zou de zee zeggen als ze kon praten? Daarop werkte ze samen met wetenschappers aan een apparaat dat de kleur en de beweging van de zee in gesproken taal omzet. Denk aan een woeste oceaan die ’s avonds heel hard motherfucker roept (grover wilde Lotte het niet maken).

Verder praten we over het geluid dat onze aarde van binnen maakt, en een jongensboekavontuur over twee boeien die – duizendend kilometers van elkaar in zeeLotte Geeven - Sound of the Earth

geplant – elkaar op de zeestromen hadden moeten vinden, maar door een Marokkaanse visser een andere koers vonden.

30 november 2015

 

#2: Remy Jungermann
Remy JungermannCrossing the WaterRemy Jungermann maakt abstracte werk dat lijkt op het werk van De Stijl – maar dan met Surinaamse invloeden en materialen. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling Crossing the Water in het Gemeentemuseum in Den Haag praten we over een alternatief voor de Westerse kunstgeschiedenis.

23 november 2015

 

# 1: Melanie Bonajo
Melanie BonajoIn de eerste aflevering van KUNST IS LANG praat ik met de sprankelende Melanie Bonajo.

Over waarom er nieuwe manieren van seks nodig zijn die niet alleen de man centraal stellen, waarom iedereen ayahuasca moet proberen en over eenzaamheid als moderne ziekte.

16 november 2015

2013

Tot mei 2013 presenteerde ik op AmsterdamFM het interviewprogramma Folia maakt kennis, waarin twee presentatoren een uur lang praten met een gast uit de Amsterdamse wereld van onderwijs en wetenschap. Iedere woensdag live opgenomen vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam, tussen 16.00 en 17.00.

20 maart 2013 Folia Maakt Kennis, deze week met Fleur Bouwer, klarinettist en promovenda in ritme-perceptie, aan de UvA.

 

13 maart 2013 Folia Maakt Kennis, deze week met Nico Keuning schrijver en docent Nederlands aan de HvA.

 

16 januari 2013 Folia Maakt Kennis, deze week met Theo van Os, als geneticus gespecialiseerd in de erfelijkheid van kanker en schrijver van het controversiële boek Zelf bommen leggen, over de islam, homoseksualiteit en het begrip identiteit.

 

21 november 2012 Folia maakt Kennis, deze week met Laurens Buijs, voorzitter van UvA-pride, neerlandicus en promovendus sociologie aan de UvA.

 

24 oktober 2012 Folia Maakt Kennis, deze week met Dan Hassler-Forest, docent populaire cultuur aan de UvA. Een gespek over superheldenfilms, neoliberalisme en Amerikaanse politiek.

 

17 oktober 2012 Folia Maakt Kennis, deze week met Julia Noordegraaf, hoogleraar digitaal erfgoed aan de UvA. Een gesprek over het aantal vrouwelijke hoogleraren, digitalisering en het conserveren van een website.

 

26 september 2012 Folia Maakt Kennis, deze week met Joop Zinsmeister, docent human resource management aan de HvA. Een gesprek over zijn proefschrift getiteld Oud is wijs genoeg, een cultuurverandering in de omgang met oudere werknemers en de HvA als werkgever.

 

Bekijk de website van Folia voor meer uitzendingen van Folia maakt kennis.