Freelance presentator en programmamaker

Nooit Meer Slapen reportages

Tentoonstelling De kunst van Brood
Beeld: de Venusoven, van Atelier van Lieshout

Beeld: de Venusoven, van Atelier van Lieshout

Ik bezocht de tentoonstelling De Kunst van Brood: 9 kunstwerken gebaseerd op brood, waaronder zalig knetterende broodgeluiden van Elise 't Hart, een voluptueuze Venusoven van Joep Van Lieshout (te zien op de foto) en een half mensenleven aan brood opgestapeld van Roy Villevoye.

Luuk Heezen
Cultuur in het Brusselse Molenbeek
mima-facade.jpg

De Brusselse wijk Molenbeek heeft het imago een broeinest van terrorisme te zijn, nadat bekend werd dat zeker drie van de acht daders van de aanslag in Parijs er woonden. Striptekenares Judith Vanistendael leidt me rond door de buurt en laat zien hoe de cultuur er leeft, en hoe de wijk sinds de aanslagen lijkt op te bloeien. 

Luuk Heezen
De ietwat nukkige regisseur Steve McQueen
mcqueen.jpg

Steve McQueen is geen grote fan van het geven van interviews, maar ik kon toch even een rondje met hem lopen in het Sarphatipark - op de dag dat bekend werd dat hij de Johannes Vermeer-prijs 2016 zou krijgen. 

Luuk Heezen
Ruud van Empel over de tentoonstelling Face it!
face it.jpg

Het Joods Historisch Museum maakt een tentoonstelling over vooroordelen aan de hand van uiterlijk en afkomst. Ik bezoek de tentoonstelling met fotograaf Ruud van Empel, die de klassenfoto's die er van zijn hand hangen uit ontelbare losse kiekjes heeft samengesteld. Het resultaat is een gemengde klas van eng hetzelfde lijkende, onwezenlijke kinderen.  

Luuk Heezen
Het schrijnende waargebeurde verhaal van afstudeerfilm Das
Afbeelding DAS .png

Ik ging langs bij de goede vriend van regisseur Jelmer Wristers, in het huis waar diens onderbuurman drie dragen met een hersenbloeding op de vloer heeft gelegen. Als de jongen uiteindelijk de politie belt ontstaat er een bijzondere band tussen hem en zijn buurman. Het was de basis voor Wristers afstudeerfilm Das, die werd geselecteerd voor het IFFR. 

Luuk Heezen
De Man is Lam
De man is lam.png

Theatermaker Lucas de Man maakt samen met fotograaf Ahmet Polat en geluidskunstenaar Rashif El Kaoui een voorstelling over man-zijn in onze huidige tijd. 

Luuk Heezen
Foto-tentoonstelling Zij Zijn
Rince de Jong.png

Rince de Jong is zowel fotograaf als begeleider van verstandelijk gehandicapten. Ze leeft met hen en vindt het de meest inspirerende modellen om mee te werken. Ik ontmoet Rince en haar modellen. 

Luuk Heezen
Tentoonstelling Tijd voor Tapijten
Tapijten.jpg

Voor deze tentoonstelling in Museum Het Schip in Amsterdam gingen elf kunstenaars naar elf asielzoekerscentra door heel Nederland, om er met de bewoners een eigen variant op het tapijt te maken: hét symbool voor huiselijkheid, dat over de hele wereld begrepen wordt.  

Luuk Heezen
Herinneringen aan dichter Willem Wilmink
212592_68895_willem_wilmink.jpg

Hoewel dichter Willem Wilmink al een aantal jaar overleden is, blijft de belangstelling voor zijn werk nog onverminderd groot. Theaterkenner Jaqcues Klöters schreef in zijn boekje Post uit de Hemel een aantal herinneringen aan Wilmink op. 

Luuk Heezen