Freelance presentator en programmamaker

Logo nieuw Kunst is Lang bijgesneden.png

Podcast Kunst is Lang

Aflevering 104 - Marc Mulders
Marc Mulders.jpg

Met schilder Marc Mulders eindigen we het vierde seizoen van Kunst is Lang! We doen ons best om een seizoen 5 te realiseren, houd de website van mister Motley in de gaten om op de hoogte te blijven.

Maar eerst nog deze aflevering, met de populaire Mulders, die een internationale carrière en hoge verkoopprijzen afwijst om zich volledig te richten op het maken van gulle, liefdevolle schilderijen, die bijna iedereen zich kan veroorloven - het is naar zijn bescheiden mening het waardevolste wat hij kan toevoegen aan deze wereld.

Luuk Heezen
Aflevering 103 - Semâ Bekirović
Sema.jpg

De kunstwerken van Semâ Bekirović beginnen vanuit zorgvuldig uitgedachte omstandigheden, waarna het aan anderen is om het werk af te maken. Aan meerkoeten, die zelf uitzoeken met welke van Sema’s spullen ze een nestje bouwen, of aan slakken die met hun slijmspoor het perfect getekende grid in de war schoppen. Een gesprek over auteurschap, en oog hebben voor andere perspectieven.  

Luuk Heezen
Aflevering 102 - Klaar van der Lippe en Bart Stuart
bartklaar.jpg

Klaar van der Lippe en Bart Stuart verzetten zich met hun werk tegen economische factoren die ons uit elkaar spelen. Of het nou de oprukkende gentrificatie is, het hardnekkige idee dat we allemaal op onszelf teruggeworpen individuen zijn, of de overheid die omwille van efficiëntie steeds eenvormigere omgevingsplannen maakt: we moeten vechten om ruimte voor aandacht, vrijheid en liefde af te dwingen.

Luuk Heezen
Aflevering 101 - Yaïr Callender
Yair callender.jpg

Yaïr Callender zoekt voor zijn beelden en installaties, naar vormen en symbolen die een monumentale kwaliteit hebben. Hij ontleent zijn beeldelementen uit verschillende culturen en religies, en paart ze zo dat een nieuwe betekenis krijgen. Daarmee kan zijn werk ook worden gelezen als een schets voor een maatschappij, waarin verschillende achtergronden naast elkaar staan.

Luuk Heezen
Aflevering 100 - David Jablonowkski
David jablonowski.jpeg

David Jablonowski laat zijn installaties ontstaan vanuit onderzoek naar technologische ontwikkelingen: hij maakte werk gebaseerd op een abstract gegeven als de structuur van het internet, maar laat bijvoorbeeld komend jaar ook vier twintig-meter-hoge palen verrijzen in het Drachtse landschap, die een nieuw vormgegeven huid van zonnepanelen hebben.

Luuk Heezen
Aflevering 99 - Dick Tuinder
Dick tuinder.jpg

In de werelden die kunstenaar, filmregisseur en schrijver Dick Tuinder door middel van zijn werk oproept, hangt alles met elkaar samen. Zijn personages reizen als vrienden met hem mee, en vormen een belangrijk deel van zijn sociale leven. Een gesprek over mislukking als thema, en kunst als spiegel voor het leven. 

Luuk Heezen
Aflevering 98 - Esther Kokmeijer
esther.jpg

Esther Kokmeijer reist mee met schepen naar de Noord- en Zuidpool als expeditiefotograaf.  Een goed excuus om voor haar autonome werk zoveel mogelijk te reizen, en de ervaringen die ze opdoet op verschillende continenten terug te laten komen in de tentoonstellingsruimtes in Nederland.   

Luuk Heezen
Aflevering 97 - Arno Kramer
Arno_Kramer.jpg

Arno Kramer is tekenaar in hart en nieren, cureerde meerdere tekententoonstelling en richtte het Drawing Centre in Diepenheim op, de eerste tentoonstellingsruimte exclusief gewijd aan tekenkunst. Een gesprek over waarom tekenen zo'n magische kunstvorm is. 

Luuk Heezen
Aflevering 96 - Tudor Bratu
tudor.jpg

Tudor Bratu vertrok op jonge leeftijd met zijn moeder van Roemenië naar Nederland, en ervoer in het Noord-Hollandse Zwanenburg hoe het is om anders te zijn. Door fotografie met essayistische teksten en de migratieverhalen van zichzelf, zijn oma, maar ook dat van de huidige Syrische vluchtelingen te combineren, ontstaat er een eerlijk en invoelbaar verhaal over die gewantrouwde 'ander'.   

Luuk Heezen
Aflevering 95 - Lucas Lenglet
lucas lenglet.jpg

De installaties van Lucas Lenglet gaan vaak over in- en buiten sluiten, en een gevoel van veiligheid. Een gesprek over de betekenis van iets begrenzen, in kunst en in het leven daar buiten. 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 94 - Inge Meijer
inge.jpg

Het werk van Inge Meijer zit op het grensvlak van documentaire, cinema en beeldende kunst. Vanuit een observatie uit het dagelijks leven start ze een onderzoek, om vervolgens op patronen in menselijk gedrag te stuiten. 

Luuk Heezen
Aflevering 93 - Mieke Bal
Mieke bal.jpg

Mieke Bal stond aan de wieg van de cultuurtheorie in Nederland en heeft als academica talloze boeken en artikelen geschreven. Maar ze maakt ook documentaires en films, en stelde een grote tentoonstelling samen in het Munch-museum in Oslo. 

Luuk Heezen
Aflevering 92 - Silvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Sylvie-Zijlmans-and-Hewald-Jongenelis-Courtesy-of-Museum-Boijmans.jpg

Het kunstduo Silvie Zijlmans en Hewald Jongenelis maakt kunstwerken die gaan over sociale thema's, zoals de gentrificatie van Amsterdam-Noord of de onzichtbare kleermakers in China die onze kleding maken. Voor hun onderwerpkeuze putten ze uit wat vrienden, buurtbewoners en opdrachtgevers bezighoudt. 

Luuk Heezen
Aflevering 91 - Hans Aarsman
Hans_Aarsman.jpg

Hans Aarsman is foto-detective: in zijn wekelijkse rubriek in De Volkskrant en in zijn theatervoorstellingen zoekt hij naar de verhalen die uit een foto af te leiden zijn. Hij legt uit hoe je, a la Sherlock Holmes, diagnoses kunt stellen. 

Luuk Heezen
Aflevering 90 - Ruchama Noorda
ruchamanoordawbkl.jpg

Ruchama Noorda is opgevoed met de wonderlijke combinatie van streng protestantisme en de antroposofische vrije school. In haar performances en installaties spelen antroposofie, bewustzijnsverruiming en spiritualiteit een belangrijke rol: zo ging ze in een trip terug naar haar jeugd, en bootste ze die ervaring nauwkeurig na in een video-animatie.

 

 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 89 - Tinkebell
tinkebell.png

De projecten van Tinkebell, het alter ego van Katinka Simonse, zorgen bijna zonder uitzondering voor ophef. Ze legt uit waar dat alter ego is ontstaan, dat het de weg heeft bereid voor een radicale manier van redeneren en handelen, en hoe geleidelijk aan Katinka is verdwenen en alleen Tinkebell overbleef.  

Luuk Heezen
Aflevering 88 - Rinke Nijburg
rinke.jpg

De mysterieuze tekeningen, schilderijen en installaties van Rinke Nijburg zijn pogingen om de mens en zijn plaats in het heelal beter te begrijpen. Ze zijn gemaakt vanuit verwondering, maar ook vanuit het volle besef dat de mens geneigd is zich als een egoïstisch beest te gedragen, en een onbaatzuchtige tegenkracht kan vinden in het christelijke geloof - al lijken steeds minder mensen dat met hem eens te zijn.  

Luuk Heezen
Aflevering 87 - Charlotte Mutsaers
charlotte2.jpg

Schrijfster Charlotte Mutsaers vertelt over haar laatste boek Harnas van Hansaplast, waarin ze het kluizenaarsbestaan van haar overleden broer in zijn nuances beschrijft. Ze legt uit waarom de term kinderporno er in voor komt, en brengt een pleidooi voor de omkering: wat nou als precies het omgekeerde waar is?

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 86 - Rob Voerman
rob-voerman-e1449670691203.jpg

In de tekeningen, foto's en levensgrote installaties van Rob Voerman dient de architectuur om grote thema's zichtbaar en bespreekbaar te maken, zoals de omgang met overbevolking of de verhouding tussen economie en natuur. Met daarbij de grote vraag: hoeveel kan kunst bereiken? 

Luuk Heezen
Aflevering 85 - Henk Visch
Henk-Visch_800x600.jpg

Tekenaar en beeldhouwer Henk Visch legt uit waarom zijn beelden per ongeluk op de werkelijkheid lijken, hoe moeilijk het is om een misverstand te construeren, en hoe belangrijk ongehoorzaamheid is.  
 

Luuk Heezen