Freelance presentator en programmamaker

Logo nieuw Kunst is Lang bijgesneden.png

Podcast Kunst is Lang

Aflevering 95 - Lucas Lenglet
lucas lenglet.jpg

De installaties van Lucas Lenglet gaan vaak over in- en buiten sluiten, en een gevoel van veiligheid. Een gesprek over de betekenis van iets begrenzen, in kunst en in het leven daar buiten. 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 94 - Inge Meijer
inge.jpg

Het werk van Inge Meijer zit op het grensvlak van documentaire, cinema en beeldende kunst. Vanuit een observatie uit het dagelijks leven start ze een onderzoek, om vervolgens op patronen in menselijk gedrag te stuiten. 

Luuk Heezen
Aflevering 93 - Mieke Bal
Mieke bal.jpg

Mieke Bal stond aan de wieg van de cultuurtheorie in Nederland en heeft als academica talloze boeken en artikelen geschreven. Maar ze maakt ook documentaires en films, en stelde een grote tentoonstelling samen in het Munch-museum in Oslo. 

Luuk Heezen
Aflevering 92 - Silvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Sylvie-Zijlmans-and-Hewald-Jongenelis-Courtesy-of-Museum-Boijmans.jpg

Het kunstduo Silvie Zijlmans en Hewald Jongenelis maakt kunstwerken die gaan over sociale thema's, zoals de gentrificatie van Amsterdam-Noord of de onzichtbare kleermakers in China die onze kleding maken. Voor hun onderwerpkeuze putten ze uit wat vrienden, buurtbewoners en opdrachtgevers bezighoudt. 

Luuk Heezen
Aflevering 91 - Hans Aarsman
Hans_Aarsman.jpg

Hans Aarsman is foto-detective: in zijn wekelijkse rubriek in De Volkskrant en in zijn theatervoorstellingen zoekt hij naar de verhalen die uit een foto af te leiden zijn. Hij legt uit hoe je, a la Sherlock Holmes, diagnoses kunt stellen. 

Luuk Heezen
Aflevering 90 - Ruchama Noorda
ruchamanoordawbkl.jpg

Ruchama Noorda is opgevoed met de wonderlijke combinatie van streng protestantisme en de antroposofische vrije school. In haar performances en installaties spelen antroposofie, bewustzijnsverruiming en spiritualiteit een belangrijke rol: zo ging ze in een trip terug naar haar jeugd, en bootste ze die ervaring nauwkeurig na in een video-animatie.

 

 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 89 - Tinkebell
tinkebell.png

De projecten van Tinkebell, het alter ego van Katinka Simonse, zorgen bijna zonder uitzondering voor ophef. Ze legt uit waar dat alter ego is ontstaan, dat het de weg heeft bereid voor een radicale manier van redeneren en handelen, en hoe geleidelijk aan Katinka is verdwenen en alleen Tinkebell overbleef.  

Luuk Heezen
Aflevering 88 - Rinke Nijburg
rinke.jpg

De mysterieuze tekeningen, schilderijen en installaties van Rinke Nijburg zijn pogingen om de mens en zijn plaats in het heelal beter te begrijpen. Ze zijn gemaakt vanuit verwondering, maar ook vanuit het volle besef dat de mens geneigd is zich als een egoïstisch beest te gedragen, en een onbaatzuchtige tegenkracht kan vinden in het christelijke geloof - al lijken steeds minder mensen dat met hem eens te zijn.  

Luuk Heezen
Aflevering 87 - Charlotte Mutsaers
charlotte2.jpg

Schrijfster Charlotte Mutsaers vertelt over haar laatste boek Harnas van Hansaplast, waarin ze het kluizenaarsbestaan van haar overleden broer in zijn nuances beschrijft. Ze legt uit waarom de term kinderporno er in voor komt, en brengt een pleidooi voor de omkering: wat nou als precies het omgekeerde waar is?

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 86 - Rob Voerman
rob-voerman-e1449670691203.jpg

In de tekeningen, foto's en levensgrote installaties van Rob Voerman dient de architectuur om grote thema's zichtbaar en bespreekbaar te maken, zoals de omgang met overbevolking of de verhouding tussen economie en natuur. Met daarbij de grote vraag: hoeveel kan kunst bereiken? 

Luuk Heezen
Aflevering 85 - Henk Visch
Henk-Visch_800x600.jpg

Tekenaar en beeldhouwer Henk Visch legt uit waarom zijn beelden per ongeluk op de werkelijkheid lijken, hoe moeilijk het is om een misverstand te construeren, en hoe belangrijk ongehoorzaamheid is.  
 

Luuk Heezen
Aflevering 84 - Maria Barnas
maria .jpg

Maria Barnas is schrijver, dichter en kunstenaar, en laat taal ook in haar beeldend werk de hoofdrol spelen. Een gesprek over de scheppende kracht van woorden, en het speelveld tussen poging en mislukking - waar de meeste kunst geboren wordt. Ook leest Maria een aantal gloednieuwe gedichten uit haar nog te verschijnen bundel voor.  

Luuk Heezen
Aflevering 83 - Arna Mackic
arna.jpg

De jonge architecte Arna Mackic vindt het hoog tijd dat we meer oog krijgen voor de sociale effecten van architectuur: hoe richt je de openbare ruimte zo in dat zoveel mogelijk mensen zich er in thuis voelen, en hoe kan architectuur er voor zorgen dat verschillende bevolkingsgroepen elkaar nog tegenkomen?
 

Luuk Heezen
Aflevering 82 - Ronald Ophuis
ronald.jpg

De schilderijen van Ronald Ophuis laten de mens van zijn donkerste kant zien: mannen die een baby verkrachten, soldaten die op het punt staan zelfmoord te plegen of gevangenen in een concentratiekamp die in mensonterende omstandigheden hun behoefte doen. Ronald wil dat zijn werk pijn doet, en dat er ruimte is voor het perspectief van de dader - een zeldzaamheid. Als monument van schaamte, en pleidooi voor wantrouwen.     

Luuk Heezen
Aflevering 81 - Christie van der Haak
christie-van-der-haak.jpg

Christie van der Haak maakt patronen, die worden geweven in stoffen en zo hun vorm vinden als wandtapijt, vloerkleed, theedoek of als bekleding voor meubels of installatie-onderdelen. Die patronen worden volgens Christie vaak onderschat, en ze probeert uit te leggen wat het patroon zo rijk en interessant maakt.  

Luuk Heezen
Aflevering 80 - Bas van den Hurk
bas.jpg

Bas van den Hurk maakt abstracte schilderijen, die door de objecten waarmee ze zijn samengebracht, en door het materiaal waarmee ze zijn opgebouwd, neigen naar een installatie. Een gesprek over de theorie achter zijn werk, de dans die het maakproces is en de rol die kunst in de maatschappij kan spelen. 

Luuk Heezen
Aflevering 79 - Bertien van Manen
Bertien.jpg

De foto's van Bertien van Manen zitten in collecties van musea over de hele wereld. Gewapend met niet meer dan een volautomatisch consumentencameraatje reist ze voor haar series naar Rusland, China en de VS om het dagelijks leven van de lokale bevolking vast te leggen: intiem, losjes, ongepolijst. Totdat haar man overleed, en ze hem al fotograferend in de natuur van Ierland probeerde terug te vinden. 

Luuk Heezen
Aflevering 78 - Couzijn van Leeuwen
Couzijn.jpg

Couzijn van Leeuwen is met recht 'de meester van het karton'. Al elf jaar maakt hij de meest wonderlijke sculpturen van dit bescheiden materiaal: van dieren en planten, tot antiek-ogende kasten en complete kerststallen. 

Luuk Heezen
Aflevering 77 - Jan van der Ploeg
jan-van-der-ploeg.jpg

Jan van der Ploeg maakt schilderijen, maar vooral monumentale muurschilderingen: abstracte figuren in vaak felle kleuren. We proberen te destilleren aan welke eisen zo'n imponerende, grafische Van der Ploeg moet voldoen. 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 76 - Ad de Jong
Ad-de-Jong-foto-Martijn-Scheeres.jpg

Ad de Jong maakt grote sculpturen van epoxy, vaak in felle, lichte kleuren zoals geel en oranje. Zijn werken zouden zomaar de plastic prototypes van fictieve ruimtevaart-onderdelen kunnen zijn: ze zijn gemaakt om zo min mogelijk aan iets te refereren, en een gevoel van absolute vrijheid bij de kijker op te roepen. 

Luuk Heezen