Freelance presentator en programmamaker

Logo nieuw Kunst is Lang bijgesneden.png

Podcast Kunst is Lang

Aflevering 71 - Risk Hazekamp
hazekamp_risk_rollingstone-1_0.jpg

Risk Hazekamp ervaart zichzelf niet als man en niet als vrouw, en voelt zich comfortabel bij het ontbreken van gesloten definities en in beton gegoten waarheden. Risk onderzoekt door middel van fotografie sociale constructies zoals gender of ongelijkheid tussen zwarte en witte mensen. 

Luuk Heezen
Aflevering 70 - Robert Glas
Portret Robert Glas.jpg

Robert Glas is fotograaf en filmmaker en houdt zich bezig met de verhouding van de Nederlandse staat tot immigratie. Zo fotografeerde hij de cellen waarin illegalen soms maanden op hun deportatie wachten naar hun land van herkomst en reconstrueert hij met welke gesprekstechnieken asielzoekers worden gemanipuleerd om vrijwillig het land te verlaten. In zijn nieuwste installatie neemt hij Jacobus Lentz onder de loep, de bijzonder ijverige ontwerper van Nederlands eerste identificatiesysteem - ingevoerd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en daarmee debet aan vele doden. 
 

Luuk Heezen
Aflevering 69 - Marga Weimans
Marga Weimans.jpg

Marga Weimans ontwerpt mode die je uitnodigt te reflecteren op de maatschappij: bijvoorbeeld door de typische mode uit de Gouden Eeuw via een twist een andere lading te geven, of de eeuwig vrolijke kleuren van de Afrikaanse wax prints juist eens in westerse-mode-chique zwart weer te geven. Zulke politiek kunst is hard nodig, beseft ze steeds meer.  

Luuk Heezen
Aflevering 68 - Maria Roosen
Maria Roosen.jpg

Maria Roosen maakt al sinds het midden van de jaren '80 kleurrijk en ambachtelijk werk: sensuele, vaak glazen sculpturen, zoals volle borsten, penissen, glanzend fruit en voluptueuze kannen. Een gesprek over het ingewikkelde maakproces, en de rol die kunst bij rouwverwerking kan hebben. 

Luuk Heezen
Aflevering 67 - Willem Poelstra
Willem Poelstra_0.jpg

Documentair fotograaf Willem Poelstra zit in het laatste stadium van zijn ziekte. Hij kijkt met ons terug op zijn leven in de kunst, en zijn laatste project dat onlangs is afgerond: For Hannah, Future stories from the past. Startpunt was het geheim dat zijn ouders pas na hun dood openbaarden:  Willems moeder was als Joodse in de oorlog veel familieleden verloren, terwijl zijn vader vrijwillig naar Nazi-Duitsland trok om als ingenieur Duitse treinen te ontwerpen. Toch zijn ze na de oorlog getrouwd. Willem heeft 5 jaar in Kosovo gefotografeerd, op zoek naar soortgelijke stellen die vanuit een vijandelijke positie toch geliefden zijn geworden.   

Luuk Heezen
Aflevering 66 - Vibeke Mascini
Foto Vibeke Mascini.jpeg

Het poëtische werk van Vibeke Mascini begint altijd met een eenvoudige vraag: hoe zwaar schat je dat een walvis is, of wat gebeurt er met de energie die vrij komt als iemand wordt gecremeerd? Er volgt een zoektocht die je al snel van een afstandje naar onze dagelijkse systemen laat kijken, en schitterende nieuwe betekenissen oplevert. 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 65 - Barbara Visser
Barbara Visser.jpg

We zijn terug met een gloednieuw seizoen! Live vanuit VondelCS in Amsterdam en via AmsterdamFM, en uiteraard via je vertrouwde podcastleverancier. Wil je ons ook zien zitten, kijk dan op mistermotley.nl of naar de registratie op Youtube. 

We trappen af met Barbara Visser: ze was artistiek directeur van het IDFA, voorzitter van de Akademie van Kunsten en bovenal een gelauwerd kunstenaar. We praten over wat identiteit is: wie bepaalt het, en hoe word je door anderen vorm gegeven. 

 

Aflevering 63 - Ina van Zyl
ina van zyl.jpeg

De Zuid-Afrikaanse schilder Ina van Zyl maakt olieverfschilderijen waarin ze alledaagse objecten - schelpen, tenen, geslachtsdelen - isoleert en ze ingetogen weergeeft, vaak in een aardse tinten zoals mosgroen, omber, diepbruin. Veel van haar werk heeft de wonderlijke eigenschap zowel schaamte, afstandelijkheid, als sensualiteit te kunnen uitstralen.

Aflevering 54 - Benjamin Verdonck
benjaminverdonck.jpg

De Vlaamse kunstenaar en theatermaker Benjamin Verdonck heeft een motto: doe wat je doet omdat je er 1. de noodzaak toe voelt, en 2. goesting in hebt. Dat levert een reizend theater op van tafelformaat, sterke performances - zoals shopping = fun, Benjamin die met tientallen dure-merken-tassen vol in de Kalverstraat van Antwerpen het winkelend publiek belemmert - en algehele levenswijsheid in fraai Vlaams verpakt.