Freelance presentator en programmamaker

Logo nieuw Kunst is Lang bijgesneden.png

Podcast Kunst is Lang

Aflevering 84 - Maria Barnas
maria .jpg

Maria Barnas is schrijver, dichter en kunstenaar, en laat taal ook in haar beeldend werk de hoofdrol spelen. Een gesprek over de scheppende kracht van woorden, en het speelveld tussen poging en mislukking - waar de meeste kunst geboren wordt. Ook leest Maria een aantal gloednieuwe gedichten uit haar nog te verschijnen bundel voor.  

Luuk Heezen
Aflevering 83 - Arna Mackic
arna.jpg

De jonge architecte Arna Mackic vindt het hoog tijd dat we meer oog krijgen voor de sociale effecten van architectuur: hoe richt je de openbare ruimte zo in dat zoveel mogelijk mensen zich er in thuis voelen, en hoe kan architectuur er voor zorgen dat verschillende bevolkingsgroepen elkaar nog tegenkomen?
 

Luuk Heezen
Aflevering 82 - Ronald Ophuis
ronald.jpg

De schilderijen van Ronald Ophuis laten de mens van zijn donkerste kant zien: mannen die een baby verkrachten, soldaten die op het punt staan zelfmoord te plegen of gevangenen in een concentratiekamp die in mensonterende omstandigheden hun behoefte doen. Ronald wil dat zijn werk pijn doet, en dat er ruimte is voor het perspectief van de dader - een zeldzaamheid. Als monument van schaamte, en pleidooi voor wantrouwen.     

Luuk Heezen
Aflevering 81 - Christie van der Haak
christie-van-der-haak.jpg

Christie van der Haak maakt patronen, die worden geweven in stoffen en zo hun vorm vinden als wandtapijt, vloerkleed, theedoek of als bekleding voor meubels of installatie-onderdelen. Die patronen worden volgens Christie vaak onderschat, en ze probeert uit te leggen wat het patroon zo rijk en interessant maakt.  

Luuk Heezen
Aflevering 80 - Bas van den Hurk
bas.jpg

Bas van den Hurk maakt abstracte schilderijen, die door de objecten waarmee ze zijn samengebracht, en door het materiaal waarmee ze zijn opgebouwd, neigen naar een installatie. Een gesprek over de theorie achter zijn werk, de dans die het maakproces is en de rol die kunst in de maatschappij kan spelen. 

Luuk Heezen
Aflevering 79 - Bertien van Manen
Bertien.jpg

De foto's van Bertien van Manen zitten in collecties van musea over de hele wereld. Gewapend met niet meer dan een volautomatisch consumentencameraatje reist ze voor haar series naar Rusland, China en de VS om het dagelijks leven van de lokale bevolking vast te leggen: intiem, losjes, ongepolijst. Totdat haar man overleed, en ze hem al fotograferend in de natuur van Ierland probeerde terug te vinden. 

Luuk Heezen
Aflevering 78 - Couzijn van Leeuwen
Couzijn.jpg

Couzijn van Leeuwen is met recht 'de meester van het karton'. Al elf jaar maakt hij de meest wonderlijke sculpturen van dit bescheiden materiaal: van dieren en planten, tot antiek-ogende kasten en complete kerststallen. 

Luuk Heezen
Aflevering 77 - Jan van der Ploeg
jan-van-der-ploeg.jpg

Jan van der Ploeg maakt schilderijen, maar vooral monumentale muurschilderingen: abstracte figuren in vaak felle kleuren. We proberen te destilleren aan welke eisen zo'n imponerende, grafische Van der Ploeg moet voldoen. 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 76 - Ad de Jong
Ad-de-Jong-foto-Martijn-Scheeres.jpg

Ad de Jong maakt grote sculpturen van epoxy, vaak in felle, lichte kleuren zoals geel en oranje. Zijn werken zouden zomaar de plastic prototypes van fictieve ruimtevaart-onderdelen kunnen zijn: ze zijn gemaakt om zo min mogelijk aan iets te refereren, en een gevoel van absolute vrijheid bij de kijker op te roepen. 

Luuk Heezen
Aflevering 75 - Raquel van Haver
raquel.jpg

Raquel van Haver maakt monumentale schilderijen, met dikke lagen olieverf, die eerder geboetseerd dan geschilderd lijken. Het liefst portretteert ze groepen die niet vaak in de schijnwerpers staan, en richt een altaar van verf voor ze in. 

Luuk Heezen
Aflevering 74 - Navid Nuur
Navid nuur.jpg

Navid Nuur gebruikt voor ieder werk dat hij maakt ander materiaal, afhankelijk van welke gedachte er achter zit. Met zijn poëtische werk wil hij verborgen betekenissen aan het licht brengen. 

Luuk Heezen
Aflevering 73 - Maze de Boer
maze de boer.jpg

Het werk van Maze de Boer heeft altijd iets theatraals: of het nou zijn toneelensceneringen zijn of autonome kunstwerken, zijn beelden liggen verdomd dicht bij de werkelijkheid - maar verschillen er bij nadere beschouwing toch weer van. En wie dat net heeft ontdekt, kijkt anders om zich heen. 

Luuk Heezen
Aflevering 72 - Riette Wanders
RIette Wanders.jpeg

Riette Wanders heeft zich de laatste jaren gestort op zwart-witte, abstracte houtkooltekeningen. Ze legt uit, verrassend helder voor zulk abstract werk, hoe die tot stand komen en wat een groot begrip als beeldtaal voor haar betekent.  

Luuk Heezen
Aflevering 71 - Risk Hazekamp
hazekamp_risk_rollingstone-1_0.jpg

Risk Hazekamp ervaart zichzelf niet als man en niet als vrouw, en voelt zich comfortabel bij het ontbreken van gesloten definities en in beton gegoten waarheden. Risk onderzoekt door middel van fotografie sociale constructies zoals gender of ongelijkheid tussen zwarte en witte mensen. 

Luuk Heezen
Aflevering 70 - Robert Glas
Portret Robert Glas.jpg

Robert Glas is fotograaf en filmmaker en houdt zich bezig met de verhouding van de Nederlandse staat tot immigratie. Zo fotografeerde hij de cellen waarin illegalen soms maanden op hun deportatie wachten naar hun land van herkomst en reconstrueert hij met welke gesprekstechnieken asielzoekers worden gemanipuleerd om vrijwillig het land te verlaten. In zijn nieuwste installatie neemt hij Jacobus Lentz onder de loep, de bijzonder ijverige ontwerper van Nederlands eerste identificatiesysteem - ingevoerd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en daarmee debet aan vele doden. 
 

Luuk Heezen
Aflevering 69 - Marga Weimans
Marga Weimans.jpg

Marga Weimans ontwerpt mode die je uitnodigt te reflecteren op de maatschappij: bijvoorbeeld door de typische mode uit de Gouden Eeuw via een twist een andere lading te geven, of de eeuwig vrolijke kleuren van de Afrikaanse wax prints juist eens in westerse-mode-chique zwart weer te geven. Zulke politiek kunst is hard nodig, beseft ze steeds meer.  

Luuk Heezen
Aflevering 68 - Maria Roosen
Maria Roosen.jpg

Maria Roosen maakt al sinds het midden van de jaren '80 kleurrijk en ambachtelijk werk: sensuele, vaak glazen sculpturen, zoals volle borsten, penissen, glanzend fruit en voluptueuze kannen. Een gesprek over het ingewikkelde maakproces, en de rol die kunst bij rouwverwerking kan hebben. 

Luuk Heezen
Aflevering 67 - Willem Poelstra
Willem Poelstra_0.jpg

Documentair fotograaf Willem Poelstra zit in het laatste stadium van zijn ziekte. Hij kijkt met ons terug op zijn leven in de kunst, en zijn laatste project dat onlangs is afgerond: For Hannah, Future stories from the past. Startpunt was het geheim dat zijn ouders pas na hun dood openbaarden:  Willems moeder was als Joodse in de oorlog veel familieleden verloren, terwijl zijn vader vrijwillig naar Nazi-Duitsland trok om als ingenieur Duitse treinen te ontwerpen. Toch zijn ze na de oorlog getrouwd. Willem heeft 5 jaar in Kosovo gefotografeerd, op zoek naar soortgelijke stellen die vanuit een vijandelijke positie toch geliefden zijn geworden.   

Luuk Heezen
Aflevering 66 - Vibeke Mascini
Foto Vibeke Mascini.jpeg

Het poëtische werk van Vibeke Mascini begint altijd met een eenvoudige vraag: hoe zwaar schat je dat een walvis is, of wat gebeurt er met de energie die vrij komt als iemand wordt gecremeerd? Er volgt een zoektocht die je al snel van een afstandje naar onze dagelijkse systemen laat kijken, en schitterende nieuwe betekenissen oplevert. 

 

 

Luuk Heezen
Aflevering 65 - Barbara Visser
Barbara Visser.jpg

We zijn terug met een gloednieuw seizoen! Live vanuit VondelCS in Amsterdam en via AmsterdamFM, en uiteraard via je vertrouwde podcastleverancier. Wil je ons ook zien zitten, kijk dan op mistermotley.nl of naar de registratie op Youtube. 

We trappen af met Barbara Visser: ze was artistiek directeur van het IDFA, voorzitter van de Akademie van Kunsten en bovenal een gelauwerd kunstenaar. We praten over wat identiteit is: wie bepaalt het, en hoe word je door anderen vorm gegeven.